Point of You

SÍN Kulturális Központ produkció

pointofyoupointofviewpointofmepointofyou

A Point of Yout-t a 2016-os év 20 legkiemelkedőbb előadása közé választotta az Aerowaves nemzetközi kortárstánc hálózat.

Az előadás két alkotó személyes játéka az igazságról, különböző nézőpontok, párhuzamos valóságok együttlétéről, azok találkozásairól és esetleges konfliktusairól. A teljesség igénye nélkül, saját, érzéki és szabad reakcióik láncolatát tárják a jelenlévők szeme elé, hogy egy pillanatra belegondoljunk: miért is kell, hogy mindig igazunk legyen?

A másikat megismerni nem kell sietni jó lesz ha engem nem ért senki nem érdekel.

Réti Anna és Ricardo Machado 2011-ben Belgiumban, Karine Ponties darabjában dolgoztak együtt először, 2013-ban pedig Ricardo szerepelt a Trafóban bemutatott ‘Ego Trip’ című előadásban, mely Réti Anna és az izraeli Ido Batash közös koreográfija. A ‘Point of You’Ricardo Machado és Réti Anna első olyan közös alkotása, melyben mindketten alkotóként és előadóként vesznek részt.

Alkotók: Ricardo Machado, Réti Anna
Előadók: Ricardo Machado, Furulyás Dóra / Réti Anna
Dramaturg: Debreczeni Márton
Fény: Nagy Zoltán
Zene: The Atomic Eggs
Tér: Körmendy Pál
Fotó: Borovi Dániel, Mórus Márton
Kosztüm: The Atomic Eggs
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Produkciós partner: Jelenlét Színház
Producer: SÍN Kulturális Központ

Bemutató: 2015. Május. 29. Trafó K.M.H.

Kritika:
„ A két táncos … olyan helyzeteket keresett, melyeket más-más ember (point of me and point of you) más-más szemszögből (point of view) értelmezhet, illetve olyan mozgásokat gyűjtött csokorba, melyek optikai csalódásként becsapják nézőit – így lesz például a rázkódó sírásból egy pillanat alatt könnykicsordulós nevetés. A Point of You játék a szavakkal (point of you/view), a táncosok testével, a különböző nézőpontokkal és magukkal a nézőkkel is, és mint minden játékot, ezt is komolyan kell venni.” Antal Klaudia – www.tanckritika.hu

“Csupán egyetlen alkotóelemet nem szabad nélkülöznöd sosem: a máshogy látás egymástól néha gyökeresen eltérő nézőpontjainak váltogatását. Az arra való készséget és nyitottságot, hogy ha kell, átülj, és máshonnan nézd, máshogyan lásd mindezt. És a legfontosabb persze mindenekelőtt az, hogy mindezt te magad vidd véghez, saját kezűleg. Mint ahogy Réti Anna és Ricardo Machado is maga kezeli a zenét, oda-oda lépve a tánctér egyik szélén található laptophoz. … Mint ahogy a saját nézőpontod és perspektívád sem mások, hanem csakis saját magad által tud szárnyat bontani. Felőled nézve, magadból.”
Csatádi Gábor – www.kutszelistilus.hu

Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Camões Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központ, Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, SÍN Kulturális Központ.